Deadline 1 september: innovatieve techniek Milieu- of Energielijst 2017


24-08-2016

Ondernemers kunnen tot 1 september hun milieuvriendelijke of energiezuinige bedrijfsmiddelen voorleggen die vervolgens vanaf 1 januari 2017 belastingvoordeel opleveren. Daarbij gaat het over de samenstelling van de nieuwe Energie- en Milieulijst. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) roept daarvoor, zoals elk jaar, de hulp in van het bedrijfsleven.

Fiscaal voordeel EIA/MIA tot 58%

Via de Energie- en Milieulijst wil de Nederlandse overheid ondernemers stimuleren om te investeren in energievriendelijke en duurzame bedrijfsmiddelen. Deze lijsten zijn gekoppeld aan de Energie-investeringsaftrek, Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (resp. EIA, MIA en Vamil). Het aanschaffen van bedrijfsmiddel die op deze lijsten staan vermeld worden fiscaal voordelig.

Een deel van de investeringskosten kan namelijk in mindering worden gebracht op de fiscale winst. Voor de MIA (Milieulijst) loopt dit percentage op tot 36% en bij de EIA (Energielijst) mag sinds 1 januari 2016 zelfs tot 58% in mindering worden gebracht.

Aanmelden Energie-en Milieulijst via website RVO

Alle ideeën zijn in principe welkom, en het indienen van nieuwe voorstellen kan heel gemakkelijk op de website van RVO via een aantal stappen. Of een voorstel daadwerkelijk in aanmerking komt voor plaatsing op de Milieu- of Energielijst hangt af van een aantal criteria. Zo zijn de mate van energiebesparing en de milieuverdienste natuurlijk erg belangrijk. Ook is RVO geïnteresseerd in innovaties die net, of binnenkort op de markt worden gebracht. Tot slot is RVO op zoek naar technieken die aansluiten bij het nieuwe energie- of milieubeleid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thema’s als zonne-energie, energiebesparing in de gebouwde omgeving, mobiliteit of grondstoffen en afval.


Meer informatie over dit onderwerp o.a. via PNO.

Nieuws & actualiteit

23-10-2017
Dit zijn de boetes als je de Arbowet niet naleeft

Voldoe je niet aan de nieuwe eisen van de Arbowet, dan kan de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een boete opleggen. Een overzicht van de boetes die uitgedeeld kunnen worden.
lees meer »

18-10-2017
Kabinet wil ondernemers minder op de nek zitten


lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche


Maatregelen in het regeerakkoord betreffende de arbeidsmarkt en sociale zekerheid

.uitgave-290 h2 {margin-top: 20px; color: #336633;} .uitgave-290 h3 {margin-top: 10px; font-style: italic; font-weight: normal;} Op 11 oktober 2017 hebben vier politieke partijen (VVD, CDA,
lees meer »


Geen terugzetting in functie omdat werkgever niet aan scholingsverplichting heeft voldaan

De werknemer kon door de werkgever niet in functie worden teruggezet, ondanks dat hij niet aan de functie-eisen voldeed, omdat de werkgever niet aan zijn scholingsverplichting had voldaan. Bij een
lees meer »