Werkgever mag social media van werknemers niet zomaar controleren


26-07-2017

Als werkgever mag je niet zomaar (toekomstige) werknemers in de gaten houden op social media. Dat staat nog eens benadrukt in nieuwe privacyregels die de Autoriteit Persoonsgegevens heeft opgesteld samen met de andere Europese privacy-toezichthouders.

Met de opinie zorgen de Europese privacy-toezichthouders voor enige opschudding. Want het werven van kandidaten via Google, Facebook en Twitter gebeurt veelvuldig en het is eenvoudig om (toekomstige) werknemers te checken via internet. Social media als Facebook en Twitter zijn tenslotte openbaar, dus iedereen kan zelf bepalen wat zij daar tonen.

Transparante communicatie

Maar zo werkt het niet helemaal, zo blijkt uit de opinie. Gezamenlijk stellen de Europese privacy-toezichthouders dat werkgevers hun (toekomstige) werknemers goed moeten informeren als zij persoonsgegevens gebruiken van bijvoorbeeld social media. Het belangrijkste advies uit deze nieuwe opinie is: wees open, helder en transparant in je communicatie. Zet daarom in je vacaturetekst dat je bij de selectieprocedure ook gebruik zult maken van social media.

Strikt noodzakelijk

Daarom stellen de privacy-toezichthouders dat het verzamelen van persoonsgegevens altijd gerechtvaardigd moet zijn. Oftewel, de inbreuk op privacy mag niet groter zijn dan strikt noodzakelijk en er moet een belang zijn om te monitoren. Het voelt misschien heel logisch om een facebookprofiel te screenen omdat het publiekelijk openbaar is, maar je kan niet zomaar allerlei privé-informatie van (toekomstige) werknemers binnenhalen. Bijvoorbeeld: kijk bij een sollicitatieprocedure precies wat nodig is voor de functie en stem je zoektocht daarop af. Stel dat je een woordvoerder zoekt. Dan is het gerechtvaardigd dat je op social media controleert of die persoon niet heel uitgesproken aankondigingen doet omdat dat niet representatief is voor zijn functie. Maar bij bijvoorbeeld een stratenmaker is het minder relevant om te weten wat hij in zijn vrije tijd doet.

Sancties bij overtreden

De Autoriteit Persoonsgegevens kan optreden en sancties opleggen als bedrijven zich niet aan de privacyregels houden.

Bron: XpertHR Actueel

Nieuws & actualiteit

18-04-2018
WAB: Niemand is blij met nieuwe arbeidswet

Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben afwijzend gereageerd op de voorgestelde Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Werkgevers vinden dat het voorstel flexwerk duurder maakt. Vakbonden verwijten minister Koolmees (SZW) dat hij werknemers langer in onzekerheid laat.
lees meer »

12-04-2018
Ontslag eenvoudiger, flex duurder: de nieuwe regels op een rij

Wie een werknemer moet ontslaan, mag straks weer verschillende omstandigheden combineren.
lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche


Ontslag op staande voet wegens rijden onder invloed na personeelsfeest

Het door de werkgever aan een werknemer gegeven ontslag op staande voet vanwege het rijden onder invloed na afloop van een personeelsfeest, was rechtsgeldig, mede vanwege de aard van de onderneming
lees meer »


Hoge billijke vergoeding wegens niet voldoen aan herplaatsingsplicht

Een werkgever moest aan een werknemer een billijke vergoeding van meer dan een half miljoen euro betalen vanwege het feit dat de werkgever zijn verplichting tot herplaatsing van de werknemer had
lees meer »