Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/vanschaykvof.nl/httpdocs/application/models/json.php on line 26 Nieuws | Van Schayk V.O.F

Werkgever mag social media van werknemers niet zomaar controleren


26-07-2017

Als werkgever mag je niet zomaar (toekomstige) werknemers in de gaten houden op social media. Dat staat nog eens benadrukt in nieuwe privacyregels die de Autoriteit Persoonsgegevens heeft opgesteld samen met de andere Europese privacy-toezichthouders.

Met de opinie zorgen de Europese privacy-toezichthouders voor enige opschudding. Want het werven van kandidaten via Google, Facebook en Twitter gebeurt veelvuldig en het is eenvoudig om (toekomstige) werknemers te checken via internet. Social media als Facebook en Twitter zijn tenslotte openbaar, dus iedereen kan zelf bepalen wat zij daar tonen.

Transparante communicatie

Maar zo werkt het niet helemaal, zo blijkt uit de opinie. Gezamenlijk stellen de Europese privacy-toezichthouders dat werkgevers hun (toekomstige) werknemers goed moeten informeren als zij persoonsgegevens gebruiken van bijvoorbeeld social media. Het belangrijkste advies uit deze nieuwe opinie is: wees open, helder en transparant in je communicatie. Zet daarom in je vacaturetekst dat je bij de selectieprocedure ook gebruik zult maken van social media.

Strikt noodzakelijk

Daarom stellen de privacy-toezichthouders dat het verzamelen van persoonsgegevens altijd gerechtvaardigd moet zijn. Oftewel, de inbreuk op privacy mag niet groter zijn dan strikt noodzakelijk en er moet een belang zijn om te monitoren. Het voelt misschien heel logisch om een facebookprofiel te screenen omdat het publiekelijk openbaar is, maar je kan niet zomaar allerlei privé-informatie van (toekomstige) werknemers binnenhalen. Bijvoorbeeld: kijk bij een sollicitatieprocedure precies wat nodig is voor de functie en stem je zoektocht daarop af. Stel dat je een woordvoerder zoekt. Dan is het gerechtvaardigd dat je op social media controleert of die persoon niet heel uitgesproken aankondigingen doet omdat dat niet representatief is voor zijn functie. Maar bij bijvoorbeeld een stratenmaker is het minder relevant om te weten wat hij in zijn vrije tijd doet.

Sancties bij overtreden

De Autoriteit Persoonsgegevens kan optreden en sancties opleggen als bedrijven zich niet aan de privacyregels houden.

Bron: XpertHR Actueel

Nieuws & actualiteit

19-01-2018
5 tips voor een effectief functioneringsgesprek

Uit een functioneringsgesprek kan nuttige informatie komen waarmee u mogelijk de bedrijfsvoering kunt verbeteren. U krijgt een goed beeld van wat er leeft binnen uw organisatie en problemen kunt u mogelijk aan de bron aanpakken. Hoe zorgt u voor een effectief functioneringsgesprek?
lees meer »

18-01-2018
Primeur in IJsland: werkgevers verplicht mannen en vrouwen gelijk te belonen

In IJsland moeten werkgevers voortaan mannen en vrouwen voor hetzelfde werk gelijk belonen. Het is het eerste land ter wereld dat gelijke beloning m/v verplicht stelt zo meldt Nu.nl.
lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche