Economie groeit stevig, vakbond wil nu meer loon


05-09-2017

De Nederlandse economie groeit dit jaar stevig door tot wel 3,3 procent. Dat is fors meer dan eerst werd gedacht. Bedrijven maken weer mooie winsten, maar werknemers merken daar nog niet zoveel van. Daarom eist vakbond FNV dat de lonen van werknemers nu echt omhoog gaan.

De nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) zijn ronduit fraai. De groei van de economie komt voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis in 2007 weer boven de 3% uit. Ook in 2018 houdt de groei aan, met wel 2,5%, denkt het CPB.

Veel meer export, lagere werkloosheid
Dat de cijfers zoveel beter zijn, komt vooral door de zeer gunstige ontwikkeling van de Nederlandse export. Door het verder aantrekken van de economie zal ook de werkloosheid sneller gaan dalen; tot 4,3% in 2018. 

De koopkracht neemt in 2017 en 2018 een beetje toe met respectievelijk 0,3 % en 0,5%. Voor 2018 is dit wat gunstiger dan eerder geraamd; dat komt omdat de inflatie laag blijft. Vakbond FNV vindt deze verbetering veel te weinig en wil dat meer groepen profiteren van de vooruitgang.

Meer echte banen, meer loon
FNV voorzitter Han Busker vindt het mooi dat het economisch zo goed gaat en dat steeds meer mensen werk hebben. Wel vindt Busker dat dit moet resulteren in meer echte banen. Verder moeten werknemers van de FNV ook een groter gedeelte van de winst krijgen in de vorm van goede loonverhogingen.

Busker: “Onze boodschap aan het kabinet is dat de koopkrachtverbetering eerlijker moet; het kan niet zo zijn dat hogere inkomens er het meeste op vooruit gaan. Daarnaast moeten ook gepensioneerden en mensen met een uitkering erop vooruit gaan. De overheid moet investeren in eerlijk stoppen met werken, in ons eigen AOW plan dus.”

Bron: Personeelsnet

Nieuws & actualiteit

18-04-2018
WAB: Niemand is blij met nieuwe arbeidswet

Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben afwijzend gereageerd op de voorgestelde Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Werkgevers vinden dat het voorstel flexwerk duurder maakt. Vakbonden verwijten minister Koolmees (SZW) dat hij werknemers langer in onzekerheid laat.
lees meer »

12-04-2018
Ontslag eenvoudiger, flex duurder: de nieuwe regels op een rij

Wie een werknemer moet ontslaan, mag straks weer verschillende omstandigheden combineren.
lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche


Ontslag op staande voet wegens rijden onder invloed na personeelsfeest

Het door de werkgever aan een werknemer gegeven ontslag op staande voet vanwege het rijden onder invloed na afloop van een personeelsfeest, was rechtsgeldig, mede vanwege de aard van de onderneming
lees meer »


Hoge billijke vergoeding wegens niet voldoen aan herplaatsingsplicht

Een werkgever moest aan een werknemer een billijke vergoeding van meer dan een half miljoen euro betalen vanwege het feit dat de werkgever zijn verplichting tot herplaatsing van de werknemer had
lees meer »