Economie groeit stevig, vakbond wil nu meer loon


05-09-2017

De Nederlandse economie groeit dit jaar stevig door tot wel 3,3 procent. Dat is fors meer dan eerst werd gedacht. Bedrijven maken weer mooie winsten, maar werknemers merken daar nog niet zoveel van. Daarom eist vakbond FNV dat de lonen van werknemers nu echt omhoog gaan.

De nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) zijn ronduit fraai. De groei van de economie komt voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis in 2007 weer boven de 3% uit. Ook in 2018 houdt de groei aan, met wel 2,5%, denkt het CPB.

Veel meer export, lagere werkloosheid
Dat de cijfers zoveel beter zijn, komt vooral door de zeer gunstige ontwikkeling van de Nederlandse export. Door het verder aantrekken van de economie zal ook de werkloosheid sneller gaan dalen; tot 4,3% in 2018. 

De koopkracht neemt in 2017 en 2018 een beetje toe met respectievelijk 0,3 % en 0,5%. Voor 2018 is dit wat gunstiger dan eerder geraamd; dat komt omdat de inflatie laag blijft. Vakbond FNV vindt deze verbetering veel te weinig en wil dat meer groepen profiteren van de vooruitgang.

Meer echte banen, meer loon
FNV voorzitter Han Busker vindt het mooi dat het economisch zo goed gaat en dat steeds meer mensen werk hebben. Wel vindt Busker dat dit moet resulteren in meer echte banen. Verder moeten werknemers van de FNV ook een groter gedeelte van de winst krijgen in de vorm van goede loonverhogingen.

Busker: “Onze boodschap aan het kabinet is dat de koopkrachtverbetering eerlijker moet; het kan niet zo zijn dat hogere inkomens er het meeste op vooruit gaan. Daarnaast moeten ook gepensioneerden en mensen met een uitkering erop vooruit gaan. De overheid moet investeren in eerlijk stoppen met werken, in ons eigen AOW plan dus.”

Bron: Personeelsnet

Nieuws & actualiteit

23-10-2017
Dit zijn de boetes als je de Arbowet niet naleeft

Voldoe je niet aan de nieuwe eisen van de Arbowet, dan kan de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een boete opleggen. Een overzicht van de boetes die uitgedeeld kunnen worden.
lees meer »

18-10-2017
Kabinet wil ondernemers minder op de nek zitten


lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche


Maatregelen in het regeerakkoord betreffende de arbeidsmarkt en sociale zekerheid

.uitgave-290 h2 {margin-top: 20px; color: #336633;} .uitgave-290 h3 {margin-top: 10px; font-style: italic; font-weight: normal;} Op 11 oktober 2017 hebben vier politieke partijen (VVD, CDA,
lees meer »


Geen terugzetting in functie omdat werkgever niet aan scholingsverplichting heeft voldaan

De werknemer kon door de werkgever niet in functie worden teruggezet, ondanks dat hij niet aan de functie-eisen voldeed, omdat de werkgever niet aan zijn scholingsverplichting had voldaan. Bij een
lees meer »