Toeslagen in 2024 omhoog: dit betekent het voor jou

Per 1 januari 2024 gaan de huurtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag omhoog. Bovendien komen meer mensen voor deze toeslagen in aanmerking. Radar legt uit om hoeveel geld het gaat en wat dit voor jou betekent.

Huurtoeslag

We beginnen met de huurtoeslag: die stijgt in 2024 met maximaal 416 euro per jaar. Dit betekent dat je jaarlijks maximaal 5.778 euro aan huurtoeslag kunt ontvangen. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en hoe hoog dit bedrag is, hangt onder meer af van je inkomen en de hoogte van je huur. Vanaf 23 november 2023 kun je dit controleren op toeslagen.nl/proefberekening.

Krijg jij momenteel huurtoeslag? Dan informeert de Dienst Toeslagen je tussen 23 november 2023 en 14 december 2023 over een eventuele wijziging in het bedrag dat je op je rekening gestort krijgt. Je ontvangt hierover een brief en een bericht in je Berichtenbox van Mijn Toeslagen.

Meer mensen krijgen huurtoeslag

Bovendien mag je volgend jaar net iets meer geld verdienen om recht te hebben op huurtoeslag. De inkomensgrens gaat namelijk met zo’n 1.250 euro omhoog. Hierdoor komen ongeveer 35.000 extra huishoudens in aanmerking voor huurtoeslag.

Kinderopvangtoeslag

Ook de kinderopvangtoeslag stijgt per 1 januari 2024. Hoe hoog de stijging is, hangt af van het soort opvang. Zo stijgt het maximum uurtarief voor dagopvang naar 9,65 euro, wordt de toeslag voor buitenschoolse opvang verhoogd naar 8,30 euro per uur en stijgt het tarief voor gastouderopvang naar 7,24 euro per uur.

Hoeveel geld je ontvangt is dan ook afhankelijk van het soort opvang, het aantal kinderen dat je naar de opvang brengt én je inkomen. Als de opvang van je kind duurder is dan het tarief van de kinderopvangtoeslag, betaal je het verschil zelf.

Ook betaal je een verplichte eigen bijdrage. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je (gezamenlijke) inkomen. Verdien je 28.297 euro per jaar of minder? Dan krijg je 96 procent van de kosten voor de kinderopvang vergoed. Je betaalt dan dus een bijdrage van 4 procent. Bij een inkomen van bijvoorbeeld 50.000 euro per jaar krijg je 88 procent van de kosten vergoed en betaal je dus een eigen bijdrage van 12 procent.

Kindgebondenbudget

Daarnaast stijgt ook het kindgebonden budget, een bijdrage in de kosten voor je kinderen, flink. Het kindgebonden budget voor je eerste kind wordt met maximaal 750 euro per jaar verhoogd. Voor het tweede jaar stijgt het met maximaal 883 euro per jaar. Heb je meer dan twee kinderen? Dan stijgt het kindgebonden budget voor elk extra kind ook met maximaal 883 euro per jaar.

Dit betekent dat je in 2024 maximaal 2.436 euro per kind ontvangt. Voor 13- tot 15-jarigen krijgen ouders een extra verhoging van 694 euro en voor 16- en 17-jarigen een extra verhoging van 924 euro. Alleenstaande ouders ontvangen bovendien een extra bedrag van 3.480 euro.

Of en hoeveel kindgebonden budget je krijgt, is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen en hun leeftijd. Vanaf 23 november 2023 kun je dit controleren op toeslagen.nl/proefberekening.

Zorgtoeslag daalt juist

Niet alle toeslagen gaan volgend jaar omhoog: de zorgtoeslag daalt juist. In 2023 was er een eenmalige verhoging van de zorgtoeslag, die verdwijnt per 1 januari. Hierdoor kan jouw zorgtoeslag met zo’n 300 euro per jaar dalen.

Hoeveel zorgtoeslag je volgend jaar precies krijgt, is afhankelijk van je toetsingsinkomen. De bovengrens hiervoor is nog niet bekend. Die wordt eind november bekendgemaakt. Ook dan kun je op toeslagen.nl/proefberekening controleren op hoeveel geld je recht hebt.

Bron: radar.avrotros.nl

© 2022 Van Schayk V.O.F. in Veghel